Return to Tudástár

Progresszív vagy multifokális lencse?

Az idő előrehaladtával szemünk egyre kevésbé tud alkalmazkodni a távolságokhoz. Átlagosan 40 év felett jelentkeznek azok a panaszok, hogy a monitorhoz vagy az olvasáshoz már valamilyen segédeszköz is jó lenne. A szemüvegreceptre pedig már az olvasószemüveghez szükséges korrekció is felkerül az esetleges távoli mellett.

Amennyiben az utca túloldalát még nagyszerűen látjuk akkor szerencsésnek is érezhetjük magunkat mert egy mezei olvasószemüveggel -akár vékonyított kivitelben is- még elvagyunk. De mi a helyzet akkor ha ez már nem elég?

Több lehetőség is kínálkozik erre a problémára, az egyik az, hogy két különböző (egy távoli és egy olvasó) szemüveget készíttetünk és cserélgetjük. Csupán akkor javaslom ezt a megoldást ha csak igen csekély mértékben használjuk bármelyik korrekciót. Ne felejtsük el hogy két szemüveghez két keret is kell és az összesen 4 darab lencse!!! Sajnos nem mindenkihez ilyen kegyes a sors és előbb vagy utóbb amúgy is mindkét távolsághoz szükséges lesz a „mankó”. Érdemes ezért megismerkednünk a két másik lehetőséggel is.

A gazdaságosabb megoldás az úgynevezett bifokális lencse, melyről IDE kattintva részletes leírást olvashatunk. A dolog lényege, hogy egy lencsébe van összekombinálva a fix- távoli és olvasó érték. Aki az esztétika részéről nem érzi hátránynak hogy látszódik a lencse alsó szegmensében elhelyezkedő kis olvasó rész és elegendőnek találja hogy csupán távolra és közelre van kikorrigálva az nyugodt szívvel válassza ezt a megoldást.

De mi van ha mindez nem elég? Itt jön képbe a multifokális vagyis progresszív lencse. A cikk címét így végre tisztázhatom is: A KETTŐ UGYANAZ! 🙂

Az optikai ipar leginnovatívabb részéről fogok most beszélni. Ahogy azt a cikk elején már leírtam, egy bizonyos kor felett a szem már nem tudja kellően ellátni feladatát és bizony sokan érezhetik úgy, hogy nem elég hosszú a karjuk az olvasáshoz. Nem túlzás, hogy a számítógép már minden korosztály életébe napi szinten beleitta magát, jogos tehát az igény, hogy nem csupán az olvasnivalót szeretnénk látni és a távolba levő dolgokat hanem azt is ami a kettő között helyezkedik el. A multifokális lencsék pontosan ezt teszik lehetővé! Mintha három vagy négy szemüveget egybegyúrnánk és viselnénk egész nap. Hogy hogyan lehetséges ez? Nagyon egyszerű. Az alábbi ábra a progresszív lencse sematikus felépítését mutatja be

Katt a képre a nagyobb méretért!

Jól látható hogy a lencse felső része a távoli korrekciót biztosítja, míg az alsó az olvasót. A kettő között dioptria-átmenet van, ahogy a szemünkkel lepillantunk az olvasnivalóra (vagyis az alsó részébe a lencsének) egy úgynevezett csatornába közlekedik a szemünk ahol egyre növekszik a dioptria. Tehát a szemünk elindul fentről, majd ahogy egyre lejjebb vándorol úgy egyre nagyobb korrekciót kap (így van biztosítva a köztes távolságokra a korrekció) míg végül elérkezik az olvasó zónába, vagyis a lencse alsó szegmensébe. A dolog kiválóan működik, egyetlen hátránya viszont van: Az előbb említett csatorna szélessége meghatározó a kényelem szempontjából. Sajnos a gyártócégek a mai napig sem tudták kiküszöbölni azt, hogy ne legyen a csatornán kívül „holttér”, így aki oldalra pillant (fejmozdítást nélkülözve) az bizony nem kap éleslátást. A széli részeken nincs teljes korrekció, inkább némi torzítás.

Nincs is megoldás? Nem, azért azt nem mondanám. Nagyon fontos viszont, hogy tisztába legyünk azzal amit vásárolunk. Egy kellően megválasztott keret-lencse párosítással és megfelelő tájékoztatással kiváló szemüveget tud kiadni az optikus.

Progresszív lencsék terén igen széles választékot tudnak kínálni a gyártócégek annak alapján hogy ki milyen célzattal fogja használni (többet olvas, többet vezet gépjárművet…stb.) és mennyire van elengedve a pénztárcája.

Előre bocsátanék már most egy nagyon fontos jó tanácsot: senki se higgye, hogy az akciósan, nevetséges áron kínált multifokális lencse hosszú távon jó szolgálatot tesz! Nagyon ritka az az eset amikor beválik és használni tudja az illető. És persze garancia nincs rá… 🙁

Mégis milyen akkor a jó progresszív lencse? Erre már nehezebb válaszolni. Úgy képzeljük el mint egy kosztümöt vagy öltönyt amit szabóval készíttetünk. Elmondjuk az elképzelést, kiválasztjuk az anyagot, méretet vesznek rólunk, igazítanak kicsit itt, kicsit ott majd miután elkészült ismét egy próba és voilá! Kész! Valahogy itt is így megy. Fontos tudni hogy mire is szeretnénk használni majd. Mivel foglalkozunk? Volt már előtte bifokális lencsénk? Milyen értékeket írt fel az orvos? Ha mindez megvan akkor a megrendelést akár vékonyított akár napfényre sötétedő változatban is meg lehet beszélni. A legfontosabb viszont az, hogy minél szélesebb csatornával rendelkező lencsére essen a választásunk és tudjunk kompromisszumot kötni a szemüvegkeretet illetően is!

csatorna

Bizony, nem mindegy a keret sem! Mert ha belegondolunk hamar rájövünk, hogy itt azért kell hogy legyen mibe elférnie ennek a sok dioptriának. Ezért egy jó tanácsot ismét megosztanék a Nagyérdeművel: törekedjünk mélyített formájú keretet választani. Pl.: a keskeny „olvasó szemüveg”-formák nem elegendőek ahhoz, hogy mindegyik zóna elférjen bennük. Persze vannak kifejezetten ezekhez a keretekhez való „rövid csatornájú” progresszív lencsék is de az rendkívüli körültekintést igényel az optikus részéről, ott már több szempontot kell figyelembe venni.

Fontos továbbá tisztába lennünk azzal, hogy a multifokális lencse -bár kétség kívül praktikus a mindennapokban- folyamatos olvasáshoz nem ajánlott. Az olvasószegmens segítségével ugyan rápillanthatunk a boltban a termék címkéjére vagy a telefonunk híváslistájára, azonban kialakítása egy regény kiolvasását nem teszi lehetővé. Éppen ezért aki sokat olvas egy különálló olvasószemüveget mindenképp igényeljen (magas dioptria esetében akár vékonyítva is)!

A modern számítógépek és „okostelefonok” korszakában nem meglepő hogy a 40 feletti korosztály aktív résztvevője a kibertérnek. Elég ha csak arra gondolok, hogy most is tulajdonképpen egy weboldalon vagyunk 🙂 Az asztali PC-k és laptopok elhelyezkedése igen megnehezíti e korosztály dolgát hiszen sem a távoli sem a közeli korrekció nem ad éleslátást ezekhez az eszközökhöz. A megoldást bár a progresszív lencse jelentené, csatornájának kialakítása miatt mégsem a legalkalmasabb eszköz ehhez a feladathoz. Ilyen esetben kimondottan munkaszemüveget ajánlunk.

Végszóként csak egy kis animációt ajánlanék a HOYA gyártócég jóvoltából melynek segítségével láthatjuk a különbséget egy „olcsó” és egy „használható” progi között 🙂

Íme:

PROGI

Vélemény, hozzászólás?