Return to Tudástár

Mitől jobb a vékonyított lencse?

Ez talán a leggyakoribb kérdések között szerepel amit naponta igyekszünk a vásárlóinkkal megbeszélni. Tulajdonképpen ahhoz, hogy el tudjuk dönteni valójában szükségünk van-e a szemüveglencse vékonyítására meg kell ismerkednünk a törésmutatókkal. Ne ijedjen meg senki, nem száraz fizika jön 🙂

Minden optikai anyagnak egy számmal jelzett értéke van. A szemüvegviselők gyakran hallhatják, hogy egy lencse „egyötös” (1.5) vagy „egyhatos” (1.6) törésmutatójú, ez egész egyszerűen az alapanyagra vonatkozik, a hagyományos (CR39) lencse pl. 1.5-ös. A lencsék egymáshoz képest vastagságban és súlyban különböznek egymástól, az alábbi kép megpróbálja ezt illusztrálni (a képen ugyanaz a dioptria látható más-más törésmutatójú lencsével):

zeiss_vekony

Ahogy láthatjuk, minél magasabb a szám annál vékonyabb és könnyebb a lencse. Jogosan merül fel a kérdés: Miért nem készítik az összes lencsét a legvékonyabbra, legkönnyebbre? Miért ez a sok variáció? Két dolog is van amit erre máris válaszként elmondhatok, az egyik az hogy az 1.74-es lencsének esetenként akár 10X-es ára is van a hagyományos 1.5-össel szemben, köszönhetően a speciális alapanyagnak. A másik: nem mindig az a legjobb ha a legvékonyabb lencsét választjuk!

Képzeljük el, hogy egy damilos keret az igényünk és nagyon elhanyagolható az orvos által felírt értékünk. Egy plusz negyed (+ 0,25) dioptria esetében annyira vékony a lencse, hogy a megmunkálás után a keretbe helyezve még a hagyományos (1.5) törésmutatóval is igen vékony lesz, ez pedig a stabilitás rovására megy (pl. feszülés hatására így hamarabb csorbul be a lencse)! Természetesen ennek megelőzését egy képzett optikus szakszerűen tudja orvosolni, de az már nem a törésmutatókhoz tartozik.

Amit tehát javasolhatok, hogy mindenki gondolkozzon el, mikor és mennyit szeretne áldozni a lencséjére. Alapvetően akkor érdemes vékonyított lencsét rendelni, ha magas a dioptria, a nem kellően megválasztott „vékonyított akciós lencse” utólag sok bosszúságot okozhat.

Vélemény, hozzászólás?