Return to Tudástár

Lámpafényre is besötétedik a „napfényre sötétedő” lencse?

Erre máris válaszolnék – NEM. Viszont, hogy megértsük a miértjét: kicsit el kell róla beszélgetnünk.

Kattints ide az eredeti mérethez!

Ahogy azt a nevük is sugallja, a napfényre sötétedő (fotokromatikus) lencsék elsősorban a napfény hatására változtatják meg színük erősségét. Minél jobban, ragyogóbban süt a nap annál markánsabban sötétedik be a lencse. Nincs szó semmiféle csodáról, a napból jövő UV sugarakra reagál a lencsén levő speciális anyag. Az, hogy mennyire jól használható a mindennapi életben arról megoszlik a közvélemény. Miért is?

Ezeket a lencséket az 1960-as években kezdték el fejleszteni és ez az innováció napjainkban is tart. Minden egyes mérföldkő generációs léptékben van mérve, a fejlesztés során arra törekednek a gyártók hogy a lencse alapesetben minél világosabbra álljon vissza, illetve reakcióidejét tekintve minél gyorsabban alkalmazkodjon a fényviszonyokhoz. Sajnos az első fejlesztések eredménye inkább csak az újdonságot hozta el és nagyon sokan még arra emlékeznek. Az akkori lencsék ugyanis elég erős alapszínnel rendelkeztek (a lencse anyagába volt anno ez a foto anyag manapság viszont rétegként hordják fel a lencsére) és nagyon lassú reakcióidővel kellett számolni. Ahogy telt az idő természetesen ezek javítva lettek és folyamatosan vannak is, így elmondható hogy a mai napfényre sötétedő lencsék igen világos alapszínt vesznek fel beltérben vagy borongós időben és kedvező a besötétedés illetve a kivilágosodás ideje is. Ennél a pontnál térnék vissza arra, hogy erről megoszlik a közvélemény. Ugyanis bármennyire praktikus dologról van is szó azért nem árt figyelembe venni, hogy míg a besötétedés ugyan csak néhány (kb. 3-4) másodperc addig a visszavilágosodás nagyjából fél perc! (Szubjektív véleményem hogy engem nem zavart amikor beléptem valahova, és nem „azonnal” világosodott ki a lencsém)

Tanácsom azoknak akik ilyen jellegű lencsét választanak -tekintettel arra, hogy az ára is magasabb mint egy normál lencse-, hogy lehetőleg napos időben keressék fel az optikust és nézzenek meg közösen egy „demo” lencsét vagy ha van rá mód akkor egy UV teszterrel is meg lehet oldani ugyanezt borongós időben. A lényeg, hogy mindenki legyen tisztában azzal amit vásárolni szeretne, ne hagyatkozzunk a papírról mosolygó reklámszemélyre.

A jó hír viszont, hogy 100%-os UV szűrést kapunk, így aki nem hordhat napszemüveget a korrekciója miatt és idegenkedik a kontaktlencsétől az ebben a lencsében tökéletes társra lelhet akár vékonyított kivitelben is! Ne szomorkodjunk továbbá akkor sem, ha nem a nyári időszakban jutunk hozzá -akár akciósan is- egy ilyen pompás dologhoz ugyanis télen, a hóról visszaverődő napfény legalább annyira zavaró tud lenni mint nyáron.

A nívósabb gyártócégek csupán kétféle színnel (szürke és barna) örvendeztetik meg a vásárlókat, mivel ezek végzik el kifogástalanul a rájuk bízott feladatot. A barna szín nem annyira markáns, így kisebb hatásfokkal működik mint a szürke (ami viszont erős napfényben majdnem feketére sötétedik) ám a hölgyek többnyire mégis ezt a kellemes meleg árnyalatot szokták választani. Ha nem tudunk dönteni az optikus által kínált bemutató alapján sem, akkor legyen a keret színe a végső döntéshozó. 🙂

Mindenkinek kellemes NAPot kívánunk! 😀

Vélemény, hozzászólás?